Facebook

Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η παρουσίαση του βιβλίου της Σεμίνας Διγενή “Αποδελτίωση ΙΙ”

Παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες το τρίτο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή, με τίτλο «Αποδελτίωση» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα συνεδρίων του «Αtlas Ηotel Βrussels» και μίλησαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ο θεατρικός συγγραφέας Mάνος Λαμπράκης, η δημοσιογράφος Δέσποινα Σαββοπούλου και ο συγγραφέας Παναγιώτης Κολέλης.

Η Σεμίνα Διγενή υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου και συνομίλησε με τους αναγνώστες.

«Όποιος δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει»

Ο Λευτέρης Νικολάου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε:

«Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω σήμερα για την “Αποδελτίωση” της Σεμίνας Διγενή, σαν αναγνώστης.

Η πρώτη ανάγνωση έγινε μέσα σε αεροπλάνο και λεωφορείο. Χωρίς διάλειμμα, σε 6 ώρες. Όπως και το “Κίτρινο Υποβρύχιό” της, το περιεχόμενό του με ιντρίγκαρε, με συγκίνησε, με έκανε να γελάσω δυνατά μόνος μου μέσα στο αεροπλάνο.

Η δεύτερη ανάγνωση αποκάλυψε περισσότερο τα μυστικά της αποδελτίωσης που (χωρίς να είμαι φιλόλογος) άλλοτε είναι χρονογράφημα, άλλοτε αυτοβιογραφία, μυθοπλασία, ποίηση σε πεζό λόγο, ιστορία.

Το βλέμμα της Σεμίνας και το γράψιμό της πολυπρόσωπο: Άλλοτε σκανταλιάρικο και νεανικό, άλλοτε συγκρατημένο, αναλυτικό, αναζητά, λίγες φορές με το σφίξιμο που νιώθει κανείς στην καρδιά βλέποντας την ήττα, την απογοήτευση, πολύ περισσότερο όμως με βλέμμα απείθαρχο, με πίστη στους σεισμούς του μέλλοντος.

Είναι ένα βιβλίο ανάλαφρο, αλλά όχι ελαφρύ. Όλα τα κείμενα, βγαλμένα από διαφορετικούς ιστορικούς χρόνους, ακολουθούν μία εσωτερική σύνδεση και αλληλεξάρτηση και είναι to the point. Δεν έρχεται με “απαίτηση” στον αναγνώστη, δεν τον πιάνει από το μανίκι και τον υποχρεώνει να ακολουθήσει ένα μονοπάτι, όμως τον καλεί και του εξηγεί απολαυστικά και πειστικά μαζί αυτό που ο μεγάλος δάσκαλος μας είπε σαν απόφθεγμα: Όποιος αγωνίζεται μπορεί να χάσει. Όποιος δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει.

Είναι ένα έργο που περιγράφει, αλλά και δείχνει τη διέξοδο σε εκείνα που ο λαός μας, οι λαοί του κόσμου ζουν σήμερα, στην εποχή που το παλιό παλεύει να κρατηθεί στη ζωή και το νέο παλεύει να γεννηθεί. Κι αυτή η εποχή θα συνεχίζει να είναι η εποχή των τεράτων και όσοι μοχθούν “αφαιρούμενοι από τον χρόνο της άνοιξης”, εάν δεν ανατρέψουμε -όπως γράφει στο βιβλίο- τον “ψυχάκια καπιταλισμό” που τα γεννά».

Ντοκιμαντέρ ψυχών

Ο Μάνος Λαμπράκης, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, σημείωσε:

«Η Σεμίνα Διγενή έχει περάσει εδώ και αρκετά χρόνια στο σημαντικότερο πεδίο της διανοητικής της δημιουργικότητας. Χωρίς να πυροβολεί, χωρίς επιστροφή, τη δομική της ιδιότητα, αυτή της δημοσιογράφου.

Και βέβαια χωρίς να αντικαταστήσει ούτε στιγμή την εξεγερτική και ακτιβιστική πολιτική της φωνή.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στις Βρυξέλλες, στο νεοφιλελεύθερο και αλλοτριωτικό πολιτικό κέντρο της Ευρώπης, για να παρουσιάσουμε την “Αποδελτίωσή” της, αυτό κι αν συνιστά μια άλλη “επαναστατική” πρακτική.

Η “Αποδελτίωση” της Σεμίνας Διγενή είναι άλλη μια δημιουργική μετατόπιση της δημιουργού. Δεν ευαγγελίζεται καμία εκκεντρικότητα, δεν παρουσιάζει καμία αντεστραμμένη πραγματικότητα.

Συγκεντρώνει ένα σώμα σύγχρονων κειμένων αναφοράς, αλλά και συνεντεύξεις της από τις συναντήσεις της με δημόσια πρόσωπα της επικαιρότητας και σε τελική ανάλυση παρουσιάζει την ελπίδα ως κοινό αγαθό.

Τα βιβλία είναι όγκοι μέσα στον χρόνο. Είναι το αληθινό πεδίο της επικοινωνίας – είναι το εδώ και το τώρα.

Τα βιβλία της Σεμίνας είναι βιβλία που διαβάζονται. Και διαβάζονται όχι με τον τρόπο της ψηφιακής ταχυανάγνωσης. Θέλουν συγκέντρωση και επιμονή.

Η “Αποδελτίωση” είναι ένα ντοκιμαντέρ ψυχών. Νεοελληνικών ψυχών. Ένα ντοκιμαντέρ μέσα από ένα σύνολο διαφορετικών ή αλληλοσυμπληρούμενων αφηγήσεων. Είναι συνθετικές διαδρομές σε σημεία και περιοχές ενός παλίμψηστου ανθρώπων, ενός έθνους και μιας φυλής μέσα και μετά την κρίση.

Τα κείμενα της “Αποδελτίωσης” συνθέτουν την εικόνα μιας αντιφατικής “πόλης” με άξονες, διαδρομές και ανθρώπους που αποτελούν ένα παράδοξο και αναπόσπαστο σύνολο. Είναι μια “πόλη”, είναι το πολιτιστικό πρόσωπο μιας “πόλης” που ζητά να διασταυρωθεί με τις αισθήσεις του αναγνώστη, είναι μια “πόλη” που μέσα από τη γραφή της Διγενή ξαναγράφει την κοινωνική πραγματικότητα.

Το μονοπάτι της Σεμίνας – είναι το πανόραμα της αληθινής πόλης και των ανθρώπων της που μας περιβάλλει. Της ουτοπίας και των ετεροπιών μιας χώρας που πεθαίνει; Η Σεμίνα είναι ένας πνευματικός flâneur του σύμπαντος, ένας ινκόγκνιτο άνθρωπος του πλήθους.

Σε έναν πεπερασμένο πλανήτη, η Σεμίνα Διγενή συνειδητοποιεί πραγματικά ότι μπορούμε να νικήσουμε σχηματίζοντας μικρές πολιτιστικές συλλογικότητες.

Πίσω από τα τελευταία κείμενα της Διγενή, είναι σαφής η τάση δημιουργίας νέων μορφών πλανητικών κοινών, ενός γνήσια στασιαστικού πολιτισμού.

Η Σεμίνα από την αρχή της πολιτικής και επαγγελματικής της οργάνωσης δημιουργεί πάντα το καινούργιο. Εκπληρώνει κάθε υπόσχεση για το καινούργιο. Ως γνήσια ελεύθερος άνθρωπος.

Η σημερινή εκδήλωση θεωρώ πως οφείλει να τιμήσει την Σεμίνα Διγενή όχι ως έναν αστέρα ροκ και άνετη στη δημόσια προβολή.

Η Σεμίνα που γνωρίζω είναι πάνω από όλα ένας ανεξάρτητος διανοούμενος άνθρωπος. Και βέβαια το software της είναι, ήταν και θα είναι πάντα δημιουργικά πολιτικό.

Από την καθημερινή οργανωτική δουλειά, στις εφημερίδες και στους μουσικούς δρόμους, στον λόγο, προϊόν σχεδόν εργοστασιακής εργασίας, η Σεμίνα δεν ενδιαφέρεται για τη διαχείριση επικοινωνιακών ψηφιακών εντυπώσεων.

Η “Αποδελτίωσή” της είναι τονίζω ξανά μια μορφή πολιτικής. Είναι η ουσία της πολιτικής. Και τι είναι πολιτική; Είναι εκείνη η διάσταση της κοινωνικής ζωής που τα πράγματα γίνονται υπαρκτά αν αρκετοί άνθρωποι τα πιστέψουν.

Σεμίνα, σε ευχαριστούμε για όλα τα ταξίδια, για όλες τις συναντήσεις και για άλλα τόσα που δεν ξέρεις.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στην Αθήνα, στον κόσμο καταρρέει για άλλη μια φορά η παγκόσμια οικονομία κάτω από το φάσμα ενός πολέμου που κλιμακώνεται.

Με τη συνείδηση της ιστορικότητας του φαινομένου, Σεμίνα μας,

Venceremos!».

Εγχειρίδιο δημοσιογραφίας

Η Δέσποινα Σαββοπούλου, δημοσιογράφος και θεατρολόγος, ανέφερε:

«Την Σεμίνα Διγενή την γνωρίζω πολλά χρόνια. Είναι πρώτα χαρά και τιμή παράλληλα, να μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για μια αγαπημένη φίλη, μια μάχιμη δημοσιογράφο, μια εξαιρετική πλέον συγγραφέα, που και σ’ αυτόν τον δρόμο που μπήκε πριν μερικά χρόνια, ανοίγει νέους ορίζοντες, τόσο για τη δική της ζωή, όσο και για εμάς τους αναγνώστες της.

Αεικίνητη, απόλυτα δημιουργική, μια πέτρα που κυλά και ποτέ δεν χορταριάζει, η Σεμίνα Διγενή είναι μια λαμπρή προσωπικότητα, που σε μαγνητίζει με ό,τι και αν κάνει. Και σε ό,τι και αν κάνει βάζει τη σφραγίδα της, δίνει τον εαυτό της.

Η ανάγνωση των βιβλίων της είναι αληθινή εμπειρία, η γραφή της ιδιαίτερη, το μυαλό της πολύστροφο, ικανό να δημιουργεί κόσμους όπου συναντιούνται διαφορετικοί άνθρωποι, που εκεί έξω στην κανονική ζωή δεν έχουν συνυπάρξει. Το μέσο είναι ένα και ασφαλές για τον αναγνώστη της, η πολύχρωμη φαντασία της. Που γίνεται όχημα για να σε ταξιδέψει.

Μετά το υπέροχο “Κίτρινο Υποβρύχιο” (τι όμορφος τίτλος!) τις σελίδες του οποίου διαβάσαμε απνευστί, μετά τους καταλυτικούς “Απείθαρχους” (άλλος ένας υπέροχος τίτλος που ταιριάζει γάντι στην …απείθαρχη Σεμίνα), ήρθε στη συνέχεια η διαφορετική “Αποδελτίωσή” της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή”. Ένας τίτλος απόλυτα δημοσιογραφικός, εμπνευσμένος τόσο από το περιεχόμενο του βιβλίου, όσο και από την πλούσια δημοσιογραφική πορεία της γράφουσας. Σαν να παραήταν λογοτέχνης στους δύο προηγούμενους τίτλους και να αντέδρασε μέσα της η δημοσιογράφος, οπότε επέστρεψε στα πάτρια δημοσιογραφικά εδάφη.

Ο τίτλος δόθηκε από την ίδια με περίσσεια σεμνότητα, καθώς το βιβλίο της δεν είναι μια απλή αποδελτίωση, είναι περισσότερο ένα απόσταγμα ζωής, μιας ζωής γεμάτης θησαυρούς, που η Σεμίνα μοιράζεται μαζί μας για άλλη μια φορά.

Η “Αποδελτίωση” περιέχει συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους του Πολιτισμού, με προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, αλλά και με απλούς καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου, αγωνιστές της ζωής, ενώ περιλαμβάνει επίσης αρθρογραφία και δημοσιογραφικές έρευνες. Είναι πολύ όμορφο και πολύ ουσιαστικό όταν η πολιτική συνδυάζεται με πνευματικότητα και πολιτισμό.

Το βιβλίο αυτό με το εξαιρετικό εξώφυλλο του Κωστή Παύλου προσφέρει στον αναγνώστη του έναν τεράστιο πολιτιστικό πλούτο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή”, που πρεσβεύουν ότι “η γνώση είναι δύναμη”. Και πράγματι θα νιώσετε περισσότερο δυνατοί διαβάζοντας την “Αποδελτίωση”. Δυνατοί σε πολλά επίπεδα, γιατί θα έχετε εμπλουτίσει τη γνώση σας, θα έχετε γεμίσει τις μπαταρίες της ευαισθησίας σας, θα έχετε προσφέρει ανάταση στην ψυχή σας. Επειδή ακριβώς όλα αυτά καταθέτει και προσφέρει η συγγραφέας μας. Όσα αγαπά, όσα οραματίζεται η Σεμίνα, μας τα χαρίζει απλόχερα και σε αυτό της το βιβλίο.

Η ανάγνωση μας δίνει ευκαιρία για σύγχρονους προβληματισμούς, ανοίγει τον δρόμο σε πρωτοποριακές ιδέες, υψηλές αξίες και ιδανικά, καθώς η Σεμίνα είναι η ίδια μια αγωνίστρια που παλεύει για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Οι συνεντεύξεις της δεν είναι απλές ερωταπαντήσεις. Είναι αληθινά ψυχογραφήματα των προσώπων που έχει απέναντί της. Σαν να έχει ένα μαγικό ραβδάκι που τους κάνει να ανοίγονται, να την εμπιστεύονται απόλυτα, να απελευθερώνονται, να μιλούν ουσιαστικά και σε βάθος, να καταθέτουν χρήσιμες κουβέντες και για εμάς όλους που τις διαβάζουμε.

Στις συνεντεύξεις της αυτές η Σεμίνα δεν στρέφει ποτέ τα φώτα στον εαυτό της. Στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος με τον οποίο μιλά, αυτός την απασχολεί, τις δικές του αλήθειες βγάζει στον αφρό. Με αυτή την έννοια η “Αποδελτίωση” είναι ένα εγχειρίδιο δημοσιογραφίας. Εγχειρίδιο δημοσιογραφίας και για τη χειμαρρώδη, άμεση γραφή της Σεμίνας, τη διεισδυτική, μαχητική και ευαίσθητη ματιά της, που αποκαλύπτει και πώς η ίδια βλέπει τον κόσμο.

Στις συνεντεύξεις της βάζει και πολύ εύστοχους τίτλους που δίνουν την ουσία, το μήνυμα της κάθε συζήτησης. Μερικές φορές οι τίτλοι έχουν και χιούμορ:

“Δεν χορταίνω την αγάπη, θέλω κι άλλη”, της έχει πει η Χάρις Αλεξίου.

“Αν δεν ξαναγίνουμε άνθρωποι, το χάσαμε το παιγνίδι”, σημειώνει η Δήμητρα Γαλάνη.

“Ο καπιταλισμός δημιούργησε τη νέα δυστυχία”, της είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης.

“Λάθη και χαστούκια μ’ έκαναν καλύτερη”, λέει η Τάνια Τσανακλίδου.

“Θα φύγουμε πριν μας διώξει το επάγγελμα” της είπαν ο Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας.

“Στη χώρα που περισσεύει το γελοίο, λείπει το γέλιο”, με τη σοφία του Χάρρυ Κλυνν.

“Αν συναντούσα τον έφηβο εαυτό μου, θα του έλεγα να κάνει ακριβώς τα ίδια”, πόσο ανατρεπτικό και όμορφο για έναν αρχηγό κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και κάτι με χιούμορ: “Ανήκω στον σκουπιδοτενεκέ του ζωδιακού κύκλου” της είχε πει ο Δημήτρης Χορν.

Ενώ η κόρη του Γιάννη Ρίτσου, η Έρη, της είπε: “Ο Ρίτσος δεν άντεχε τη χίπικη φάση μου”.

Και θα κλείσω με τον τίτλο στη συνέντευξη της Μαρίας Φαραντούρη: “Αν πήραμε τη ζωή μας λάθος, ν’ αλλάξουμε ζωή”.

H Σεμίνα Διγενή κατάφερε να μην πάρει τη ζωή της λάθος και δεν χρειάζεται να αλλάξει ζωή. Όπως έχει πει η ίδια σε συνέντευξη της: “Αυτό που ξέρω με σιγουριά, είναι πως θα συνεχίσω ν’ αγωνίζομαι για όσα αγαπώ και πιστεύω”. Και η “Αποδελτίωσή” της …αποδελτιώνει ακριβώς τον αγώνα της για όσα αγαπά και πιστεύει.

Η Σεμίνα Διγενή είναι μια ηγετική δύναμη στον χώρο της δημοσιογραφίας. Πλέον είναι και μια υπολογίσιμη δύναμη και στον συγγραφικό χώρο. Και όπως φαίνεται, θα έχουμε και συγγραφική συνέχεια, καθώς έχει ήδη έτοιμο το πρώτο της θεατρικό έργο, ενώ, όπως έχει δηλώσει, η “Αποδελτίωση” θα έχει προφανώς και συνέχεια, καθώς έχει πολύ ακόμα ανάλογο υλικό από τη δημοσιογραφική της πορεία. Ο δρόμος για την ελευθερία είναι στρωμένος με καθήκοντα έχει πει η Σεμίνα, η οποία πασχίζει για την ελευθερία έχοντας παράλληλα υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Ανεβαίνει συνεχώς τα σκαλιά της συγγραφής, χωρίς να την απασχολεί η κορυφή, αλλά αυτό το ίδιο το ταξίδι της γραφής που απολαμβάνει.

Της εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσει να απολαμβάνει το ταξίδι και να συνεχίσει να μοιράζεται μαζί μας, μερικούς από τους θησαυρούς της ζωής της».

Αριστοτεχνική αποτύπωση της αλήθειας

Ο Παναγιώτης Κολέλης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, υπογράμμισε:

«Αυτό που έλεγε ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρό για τις ιδέες, πως πρέπει να τις ζούμε, ισχύει στο ακέραιο και για τη ζωή. Τη ζωή είναι σημαντικό να τη ζεις. Να τολμάς να δοκιμάσεις διαφορετικά πράγματα, να αποκτήσεις εμπειρίες, να κάνεις ταξίδια και συζητήσεις που σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να φαντάζουν περίεργα, ετερόδοξα ή ακόμα και τολμηρά.

Η “Αποδελτίωση” της Σεμίνας Διγενή μας αποδεικνύει, πρώτα απ’ όλα, πως η Σεμίνα υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της μέχρι σήμερα αεικίνητη και πολυπράγμων, μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ένα ανήσυχο πνεύμα που αναζητούσε συνεχώς ευκαιρίες για περιπλανήσεις, νέες γνωριμίες και προκλήσεις που θα της άνοιγαν καινούργιες οπτικές ή θα τη βοηθούσαν να καταλάβει καλύτερα τους ανθρώπους, καθώς και τον κόσμο γύρω μας.

Μέσα από την “Αποδελτίωση”, η Σεμίνα μας ανοίγει ένα παράθυρο σε όλον αυτόν τον κόσμο, τον δικό της κόσμο, επιτρέποντάς μας όχι μόνο να έρθουμε σε επαφή με σκέψεις και απόψεις που σχημάτισε κατά τη διάρκεια της πορείας της, αλλά και να αποκτήσουμε μια εικόνα για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το κοινωνικό γίγνεσθαι σημαντικά πρόσωπα της Τέχνης και της πολιτικής.

Η “Αποδελτίωση” είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι, παράλληλα, και ένα εξαιρετικά σημαντικό βιβλίο, αφού διαφυλάσσει πρόσωπα, σκέψεις, στιγμές, διατηρώντας, κατά μια έννοια, ζωντανή τη συλλογική μνήμη. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά επίκαιρη, ίσως μάλιστα και περισσότερο από την εποχή που γράφτηκαν τα κείμενα ή πάρθηκαν οι συνεντεύξεις που περιλαμβάνει.

Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, όπου οι νέοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και να υπερπηδήσουν τη μία κρίση μετά την άλλη, βιβλία σαν κι αυτά αποτελούν έναν μπούσουλα για να προσπεράσουμε εμπόδια, να απαγκιστρωθούμε από τον μικρόκοσμό μας και να δούμε τη μεγάλη εικόνα γύρω μας. Δημιουργούν μια πυξίδα για να μάθουμε να διακρίνουμε τον θύτη από το θύμα, το δίκαιο από το άδικο, την προσήλωση σε αρχές και αξίες από τη συμφεροντολογική προσέγγιση της ζωής, την ομορφιά του να μοιράζεσαι από το αποκρουστικό πρόσωπο της μοιρολατρίας, του εγωισμού και της αδιαφορίας.

Ο Αμερικάνος συγγραφέας, Τσαρλς Μπουκόφσκι, υποστήριζε πως “μια αλήθεια, που σου τη λένε για πρώτη φορά, μπορεί να είναι πολύ αστεία. Όταν η αλήθεια κάποιου άλλου είναι ίδια με τη δική σου αλήθεια, τότε είναι μεγαλείο”.

Η Σεμίνα Διγενή, λοιπόν, στην “Αποδελτίωσή” της αποτυπώνει αριστοτεχνικά την αλήθεια μας, με απλό και κατανοητό τρόπο, χωρίς βερμπαλισμούς. Ανατέμνει τις έγνοιες και τις ανησυχίες των καθημερινών ανθρώπων, κάνοντάς το, μάλιστα, με έναν πρωτότυπο και πραγματικά ξεχωριστό τρόπο.

Στις συνεντεύξεις της, ξέρει τι να ρωτήσει, καθώς και τον τρόπο που πρέπει να το κάνει, για να ξεκλειδώσει τους συνομιλητές της ή να τους αποσπάσει μια σημαντική εξομολόγηση, ενώ στα κείμενά της συνδέει μαεστρικά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, ακροβατώντας ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, στο στοχασμό, την ειρωνεία και το χιούμορ, στην υπαρξιακή αναζήτηση και τη σκιαγράφηση της σκληρής καθημερινότητας.

Εστιάζει στα σημαντικά, αποφεύγοντας την παγίδα τόσο του εξωραϊσμού του παρελθόντος, όσο και της ανάδειξης εφήμερων, ανούσιων θεμάτων, που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα. Η Σεμίνα δεν διακατέχεται από το σύνδρομο της κλειδαρότρυπας, αντίθετα, με όπλο την πένα της, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των αδυνάμων, δίπλα στους πολίτες που χειμάζονται και παλεύουν να επιβιώσουν, ασκώντας κριτική στα κακώς κείμενα και κάνοντας αυτό που πρέπει να κάνει κάθε συνειδητοποιημένος και έντιμος δημοσιογράφος: Να ελέγχει τα γεγονότα και να αποκαλύπτει την αλήθεια, όσα εμπόδια κι αν βάζουν στον δρόμο του.

Η Σεμίνα Διγενή αναδεικνύει τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις της χώρας μας, χωρίς όμως να την αρνείται, να την υποτιμά ή να της συμπεριφέρεται με απαξίωση. Την αγαπάει, για αυτό και μέσα από τα κείμενά της εστιάζει στις ομορφιές της, ιχνηλατώντας τρόπους για να βελτιωθεί τόσο αυτή όσο και το επίπεδο ζωής των πολιτών της. Άλλωστε, αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Στο τέλος, η “Αποδελτίωση” αφήνει μια πικρή γεύση, αφού σε κάνει να αναρωτηθείς για όλα εκείνα που θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά σήμερα, για τις τεράστιες δυνατότητες που μένουν αναξιοποίητες, για το κυνήγι μιας καλύτερης ζωής, που αποτελεί διαχρονικά το ζητούμενο.

Εκεί καταλήγουν όλα και η Σεμίνα Διγενή μέσα από αυτό το βιβλίο ρίχνει φως στον δρόμο που πρέπει να διαβούμε για να πετύχουμε τον στόχο μας».

(Αναπαραγωγή από το portal 902.gr)

Ημερομηνία

Ιαν 23 2023
Ολοκληρώθηκε!

Ώρα

18:30

Τοποθεσία

Πρεσβεία της Ελλάδας στις Βρυξέλες
10, Rue des Petits Carmes