Facebook

Παρουσιάστηκε στην Πάτρα η έκδοση “Η μεγάλη Γαλλική Επανάσταση”

Το βιβλίο του Σαντόρ Φεκετέ «Η μεγάλη Γαλλική επανάσταση», παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» στην Πάτρα. Την ενδιαφέρουσα παρουσίαση έκανε ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε -μέσα και από τις σελίδες του βιβλίου- στην πορεία και τα γεγονότα που άνοιξαν το δρόμο για την πολιτική κυριαρχία της αστικής τάξης και σηματοδότησαν την αρχή ενός αιώνα, των αντίστοιχων διεργασιών και επαναστάσεων σε όλη την Ευρώπη.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αργύρη, ο ομιλητής στάθηκε στα γεγονότα, οικονομικά, πολιτικά, στις εξελίξεις που οδήγησαν με το πέρας των χρόνων στην εκδήλωση της Γαλλικής επανάστασης, έτσι όπως αναφέρονται στο βιβλίο που είχε εκδοθεί αρχικά στην Ουγγαρία, είχε εγκριθεί από την Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ και προοριζόταν για τους μαθητές.

Αναφέρθηκε, στις συνθήκες που οδήγησαν στα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης από την έναρξή της το 1789 και την κατάληψη της Βαστίλης, ως την περίοδο και την ήττα του Ναπολέοντα το 1815, όπου στάθηκε ταυτόχρονα στο πως και  το γιατί συνδέεται και ο τελευταίος με τις συγκεκριμένες συνολικές εξελίξεις, αλλά και στην επικράτηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Επιπλέον, εξήγησε τις συνεχείς διαμάχες για επιπλέον πολιτικά δικαιώματα στην αστική τάξη, με τη συνδρομή των λαϊκών μαζών -ως καθοριστικής δύναμης για να επιβληθεί τελικά η πρώτη- αλλά και την ένοπλη επίθεση εναντίων του λαού από τα πρώτα χρόνια της αστικής επανάστασης, ως το 1848 και τη μεγάλη σφαγή της παρισινής κομμούνας το 1871.

Μέσα από την αναλυτική παρουσίαση, αναφέρθηκε παράλληλα και στις κοσμοϊστορικές αλλαγές που έφερε η Γαλλική Επανάσταση καταλαμβάνοντας την τελικά, η αστική τάξη την εξουσία, από το ημερολόγιο και την αλλαγή μέχρι και των ονομάτων των μηνών, ως τη συνολική δομή του κράτους.

Εξηγώντας ότι ως ανερχόμενη δύναμη η αστική τάξη περιοριζόταν στα «στενά πλαίσια» λειτουργίας της φεουδαρχίας, επεσήμανε το ρόλο σειράς παραγόντων ισχυροποίησης της πρώτη (ανάπτυξη εμπορίου, ναυτιλίας, βιομηχανίας κ.α.), αλλά και πως σήμερα αντίστοιχα, η εργατική τάξη, είναι αυτή που καλείται να ανατρέψει το σάπισμα ουσιαστικά, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος των φαινομένων σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης που δημιουργούν, με ανεργία, φτώχεια, πολέμους όπως αυτός που διεξάγεται στην Παλαιστίνη κ.α. που συνολικά την καταπιέζουν, όπως και την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων.

Παράλληλα, κατέληξε στο πραγματικά προοδευτικό σήμερα, που δεν είναι άλλο απ’ την ανατροπή της σημερινής εξουσίας της αστικής τάξης, επισημαίνοντας πως κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός και αν μοιάζει δεν είναι ανίκητος. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως απαιτείται να δυναμώσει η αντίληψη αμφισβήτησης της σημερινής πραγματικότητας, βάζοντας στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων και λαού, αναδεικνύοντας την επικαιρότητα του σοσιαλισμού, την γραμμή του ΚΚΕ και με την αισιοδοξία, ότι όπως η τελική επικράτηση της αστικής τάξης ήρθε, παρά τα πισωγυρίσματα που σημειώθηκαν, έτσι και σήμερα η προσωρινή ήττα του σοσιαλισμού με την ανατροπή στην ΕΣΣΔ και στις χώρες που έγινε προσπάθεια οικοδόμησης, δεν έχει σημάνει την τελική πράξη της.

Στο χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», που προκάλεσε το ενδιαφέρον με τις εκδόσεις και τα βιβλία της, ενώ όπως αναφέρθηκε και εισαγωγικά, αντίστοιχες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

 

(Αναδημοσίευση από το portal 902.gr)

Ημερομηνία

Νοέ 07 2023
Ολοκληρώθηκε!

Ώρα

19:00

Τοποθεσία

Αγορά Αργύρη
Αγίου Ανδρέου 12 Πάτρα

Διοργανωτής

Σύγχρονη Εποχή Πάτρας
Τηλέφωνο
2610222804
Email
sepioa@gmail.com