Πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση με θέμα “Η Ευρώπη των Επαναστάσεων”
Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι της Σύγχρονης Εποχής στο Youtube:
«Η Ευρώπη των Επαναστάσεων» ήταν το θέμα της βιβλιοπαρουσίασης που διοργάνωσαν η «Σύγχρονη Εποχή» και η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου σήμερα Σάββατο, στο café – βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».
Παρουσιάστηκαν οι εκδόσεις «Ο κόσμος της Αναγέννησης. Το προοίμιο του καπιταλισμού στην Ευρώπη» του Λάσλο Μάκαϊ, «Η Ευρώπη στο Προσκήνιο. Η γέννηση του καπιταλισμού από το 15ο έως το 17ο αιώνα» του Ίστβαν Μάρκους και «Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση» του Σάντορ Φέκετε.
Μίλησαν ο Δημήτρης Κοιλάκος, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, Κέντρο Φιλοσοφικών Μελετών της Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Oulu, Συνεργάτης Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Μελετών Πανεπιστημίου Coimbra και ο Γιώργος Σαραντόπουλος, διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.
«Πρόκειται για βιβλία που έχουν γραφτεί εξαρχής με στόχο να αποτελέσουν ιστορικά βοηθήματα για νέους, κάτι που ήδη τα ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες σχετικές εκδόσεις. Αυτή η ιδιαίτερη στόχευση έχει σημασία, καθώς είναι γενικά διαπιστωμένο ότι υπάρχει σημαντικό σχετικό έλλειμμα, που θα πρέπει να το δούμε και σε σχέση με το πώς τα συγκεκριμένα θέματα αποτυπώνονται και στα σχολικά βιβλία Ιστορίας, καθώς αυτά αποτελούν μάλλον την πρώτη επαφή που έχει ένας νέος αναγνώστης με τις συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους», σημείωσε ο Δ. Κοιλάκος. Πρόσθεσε ότι «παρουσιάζουν με ιδιαίτερα εύληπτο, κατανοητό, συνεκτικά και συνάμα γλαφυρό τρόπο το πώς συντελείται η αρχική εμφάνιση και μετέπειτα ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων, το πώς όλες οι πλευρές της κοινωνικής ζωής, της οικονομικής και πνευματικής ζωής της κοινωνίας συγκλονίζονται από τις αλλαγές αυτές, αλλάζοντας κυριολεκτικά και μεταφορικά την εικόνα – αλλά και τον χάρτη – της Ευρώπης, στην ιστορική διαδρομή από τον 14ο μέχρι τον 18ο αιώνα, μέχρι δηλαδή να φτάσουμε στο γκρέμισμα της φεουδαρχίας και σε μια σειρά γεγονότα που συγκλονίζουν την Ευρώπη έως και τα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτό γίνεται κατορθωτό, καθώς εστιάζουν στην εξήγηση των νομοτελειών των κοινωνικών αλλαγών που συντελούνται μέσα από την παρουσίαση των συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων με τα οποία καταπιάνονται».
Ο Γιώργος Σαραντόπουλος σημείωσε πως οι τρεις εκδόσεις «επιτρέπουν, στην ενότητά τους, να εξεταστεί η σύνθετη ιστορικά περίοδος του προοιμίου και της γέννησης των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων παραγωγής και της αστικής τάξης. Με επίκεντρο τις οικονομικές και κοινωνικές νομοτέλειες, οι εκδόσεις αυτές φωτίζουν τις διεργασίες που σωρεύονται ως αθεράπευτες αντιθέσεις, που προετοιμάζουν την επαναστατική θύελλα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι εκδόσεις φωτίζουν τα γεγονότα που επέδρασαν αποφασιστικά στο ιστορικό ξεπέρασμα του κόσμου της φεουδαρχίας, επιτρέποντας την ανάληψη της πολιτικής εξουσίας από την τάξη που προοδευτικά κυριαρχεί στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Φωτίζουν πως η ιστορική κυριαρχία της αστικής τάξης δεν αποτέλεσε μια ευθύγραμμη, και σίγουρα ούτε μια ομαλή πορεία. Αντιθέτως, από την εμφάνιση των πρώτων εμπορευματικών σχέσεων έως την εμφάνιση και τελικώς εδραίωση των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων παραγωγής και συγκρότησης των πρώτων εθνών – κρατών, μεσολάβησαν αρκετοί αιώνες σκληρών ταξικών αγώνων. Και εδώ έχει σημασία πως οι εκδόσεις φωτίζουν αμφίπλευρα την πάλη για την εξουσία ανάμεσα στις δύο τάξεις: την προσπάθεια της φεουδαρχικής τάξης να συγκρατήσει το κύμα του επαναστατικού αναβρασμού και την επαναστατική ορμή και την αμείλικτη δύναμη της αστικής τάξης».
Αναδημοσίευση από το portal 902.gr