Facebook
Βιβλιοπαρουσίαση - Αντιγόνη στη Χάγη - Λιάνα Κανέλλη - Σέρρες - 10/5/2024

Σε πλήθος κόσμου παρουσιάστηκε στις Σέρρες, η «Αντιγόνη στη Χάγη».

Με μαζική συμμετοχή κόσμου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η εκδήλωση της ΚΟ Σερρών του ΚΚΕ για την παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής»,«Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Η αίθουσα «Κερκίνη» του Ξενοδοχείου «Elpida Resort», γέμισε από ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Βιβλιοπαρουσίαση - Αντιγόνη στη Χάγη - Λιάνα Κανέλλη - Σέρρες - 10/5/2024

Η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ, φανερά συγκινημένη, είπε ότι «είμαι τυχερός άνθρωπος», γιατί «είναι τυχερός ο άνθρωπος που μπορεί να είναι σε ένα Κόμμα σαν το ΚΚΕ και να βγαίνει σε βιβλίο η μικρή, ταπεινή του συμβολή σε ένα ιστορικό γεγονός όπως ήταν η δίκη του Μιλόσεβιτς και να είναι ζωντανός για να μπορεί να το κουβεντιάσει». Ανέφερε ότι «δεν είναι αστεία υπόθεση να σε αποκαλούν Αντιγόνη. Αυτός ο τίτλος είναι βαρύς για τις πλάτες μου» και ευχήθηκε «να υπάρξουν πολλές Αντιγόνες σ’ αυτό τον τόπο, πολλές γυναίκες, απ’ όλες τις ηλικίες, που θα σηκώσουν κεφάλι στην εξουσία».

Βιβλιοπαρουσίαση - Αντιγόνη στη Χάγη - Λιάνα Κανέλλη - Σέρρες - 10/5/2024

Μίλησε για το ιστορικό της κλήσης της στη δίκη, λέγοντας ότι όταν αποφάσισε να πάει ως μάρτυρας, «δεν ήξερα ούτε πώς ούτε πού θα βρεθώ. Ήξερα όμως όλα όσα είχαν προηγηθεί. Δεν διανοήθηκα να μην πάω. Βρέθηκα στη Γιουγκοσλαβία μεσούντων των βομβαρδισμών». Ακόμα περιέγραψε τη συνάντησή της με τον Μιλόσεβιτς και αποκάλυψε πως εκεί στο κελί του, της έγραψε ότι «δεν μου δίνουν τα φάρμακα μου, δεν νομίζω ότι θα επιζήσω».

Βιβλιοπαρουσίαση - Αντιγόνη στη Χάγη - Λιάνα Κανέλλη - Σέρρες - 10/5/2024

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Χουβαρδάς, διεθνολόγος – πολιτικός επιστήμονας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο φτάσαμε στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και τους ανελέητους βομβαρδισμούς, τα όσα ακολούθησαν, αλλά και τις σημερινές εξελίξεις και αντιθέσεις στα Βαλκάνια, τις εξελίξεις και τους ανταγωνισμούς στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, τα πραγματικά αίτια και τους πραγματικούς ενόχους για τις πολεμικές συγκρούσεις, το ενδεχόμενο γενίκευσής τους και τη στάση του ΚΚΕ.

Βιβλιοπαρουσίαση - Αντιγόνη στη Χάγη - Λιάνα Κανέλλη - Σέρρες - 10/5/2024

Σε ότι αφορά τη διαδικασία της δίκης είπε ότι «η αίσθηση που είχα στη Χάγη ήταν ότι είμαι απέναντι στην Ιερά εξέταση». Πρόσθεσε πως έζησε «τι σημαίνει διεθνής της δικαιοσύνης σε αυτό το επίπεδο», αφού επιβεβαιώθηκε ότι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι θεσμοί τους δεν χάνουν το ταξικό τους κριτήριο και προσανατολισμό, είναι ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Και εξήγησε: «Σηκωθήκανε και εισβάλανε στο Ιράκ κόντρα σε απόφαση του ΟΗΕ, βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία χωρίς να υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ. Απόφαση του ΟΗΕ για το Κυπριακό υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται. (…)Η δικαιοσύνη φτιάχνεται και κόβεται στη σωστή πλευρά των ταξικών συμφερόντων όχι της ιστορίας».

Και πρόσθεσε: «Να έχεις τώρα αυτή την εμπειρία και να είσαι σε αυτό τον τόπο 20 χρόνια μετά και να ακούς “θα πάμε τις διαφορές μας στη Χάγη”. Πως να αισθανθείς;»

Τέλος αναφέρθηκε στη γενοκτονία που συνεχίζεται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού αλλά και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, και κάλεσε τον λαό να σηκώσει κεφάλι. Να μη χαραμίσει την ψήφο του σε όλους αυτούς «που είναι στην πλευρά του δράστη και λένε ότι είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Ημερομηνία

Μάι 10 2024
Ολοκληρώθηκε!

Ώρα

07:30

Τοποθεσία

Elpida Resort
Εξάρχων 12, Σέρρες

Διοργανωτής

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Τ.Ε. Σερρών του ΚΚΕ