Πολλοί νέοι και μεγαλύτεροι παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου “Οι άθλιοι” στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον Άρεως
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν πολλοί νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία την παρουσίαση της νέας έκδοσης «Οι άθλιοι» του Β. Ουγκό σε μετάφραση του Γιώργου Κοτζιούλα.
«Αισθανόμαστε υπερήφανοι, γιατί βάλαμε ένα κλασικό έργο στη βιβλιοθήκη του λαού», είπε ο Βασίλης Καλαμαράς, επιμελητής του βιβλίου και δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» για την έκδοση του σπουδαίου έργου του Ουγκό. Για το σπουδαίο κομμουνιστή και ΕΑΜίτη μεταφραστή Γ. Κοτζιούλα, τόνισε ότι δε δίνει απλά και μόνο μια αποτελεσματική μετάφραση, αλλά «ξαναγράφει» το έργο από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του.
Στη συνέχεια, ο Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος και μεταφραστής, χαρακτήρισε το έργο του Ουγκό ως «ένα βασικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα, από αυτά που όρισαν το τι είναι μυθιστόρημα μέχρι σήμερα».
Όπως είπε, αγαπήθηκε από το λαό γιατί αναγνώρισε ότι δε φταίει ο φτωχός για την κατάστασή του. Συγκίνησε και συγκινεί με το βαθύ του ανθρωπισμό. Αναφερόμενος στον Γ. Κοτζιούλα, προσδιόρισε τη συνάντησή του με το κείμενο του Βικτόρ Ουγκό ως «ευτυχή», γιατί μπορεί «να αποτυπώσει εξαιρετικά το πνεύμα του Γάλλου συγγραφέα, παίρνοντας κάποιες ελευθερίες, αλλά και χωρίς να το αλλοιώνει».
Μνημονεύοντας τους «Άθλιους», ο Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι είναι το κορυφαίο έργο του, που «“περιέχει όλο” τον Ουγκό, την ιδεολογία του και την αισθητική του. Το έργο ανταποκρίνεται υποδειγματικά στις υψηλές αξιώσεις της τέχνης του μυθιστορήματος»
Σημείωσε ότι στο λογοτεχνικό έργο του ο Ουγκό εμφανίζει τη νεαρή εργατική τάξη που ακόμα δεν έχει αποκτήσει ταξική συνείδηση.
Στάθηκε στην πολιτική-ιδεολογική εξέλιξή του, που, από φιλοβασιλικός, έγινε οπαδός του «ουτοπικού σοσιαλισμού», ενώ υπήρξε από τους κυριότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού.
Επισήμανε ότι ο Ουγκό, αν και κρατά αντιφατική στάση για την ταξική πάλη, την επαναστατική βία και βλέπει ως καθοριστική τη συμβολή της προσωπικότητας στη διαμόρφωση της Ιστορίας, πάντοτε ήταν υπερασπιστής του λαού.
Κλείνοντας, εκτίμησε ότι «Οι άθλιοι» μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναζήτηση για την κατανόηση της περιόδου, αξιοποιώντας παράλληλα και άλλες εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής με ιστορικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο όπως:
— Σάντορ Φέκετε: Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση
— Μαρά, Σεν Ζίστ-Ροβεσπιέρος – Κείμενα
— Κάρλ Μάρξ-Φρίντριχ Ένγκελς: Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος
— Κάρλ Μάρξ: Οι ταξικοί αγώνες στη Γαλλία από το 1848 ως το 1850
— Κάρλ Μάρξ: Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου-Βοναπάρτη
— Κάρλ Μάρξ: Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία