Facebook

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Ο κόσμος του βιβλίου στις συμπληγάδες της αγοράς”

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι της Σύγχρονης Εποχής στο Youtube:

 

«Ο κόσμος του βιβλίου στις συμπληγάδες της αγοράς» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η «Σύγχρονη Εποχή» το απόγευμα της Δευτέρας στο χώρο του καφέ-αναγνωστηρίου του βιβλιοπωλείου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ο Αντώνης Δαβανέλος, υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα.

Ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής», ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Στις σημερινές συνθήκες του καπιταλισμού, που διανύει το τελευταίο του ιμπεριαλιστικό στάδιο, σε συνθήκες που κυριαρχούν τα μονοπώλια, η επιβολή της κυρίαρχης ιδεολογίας αποκτά νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν στην προσπάθεια ελέγχου της συνείδησης και αυτό εκφράζεται και με την εκδοτική δραστηριότητα και το βιβλίο.

Οι αστοί γνωρίζουν καλά ότι το διάβασμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης και καλλιέργειας του ανθρώπου, των συναισθημάτων, της φαντασίας, της ευαισθησίας, της έξαρσης και εν δυνάμει της θέλησης να πραγματοποιηθεί η κοινωνική αλλαγή. (…)

Ευθύς εξαρχής πρέπει να κάνουμε σαφές ότι η καπιταλιστική οικονομία και παραγωγή είναι εχθρική απέναντι στην ανάπτυξη της δημιουργίας γενικά, της Τέχνης και της Λογοτεχνίας ειδικότερα, αλλά και στους ίδιους τους δημιουργούς.

Βασικό στοιχείο που αποδεικνύει αυτήν την εκτίμηση είναι η αντιμετώπιση της δημιουργίας ως εμπόρευμα. Το συγγραφικό και μεταφραστικό έργο, η γνώση, η επιστήμη και η δημιουργία γενικά αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα τα οποία θα διατεθούν στον καταναλωτή αναγνώστη μέσω του μηχανισμού της αγοράς. Προϋποθέτουν τον επενδυτή χρηματοδότη, ο οποίος με τα δικά του κριτήρια επιλέγει τι θα χρηματοδοτήσει, συνυπολογίζοντας ανάμεσα στα άλλα την οικονομική αποδοτικότητα του εγχειρήματος.

Σ’ αυτήν τη διαδικασία εμπλέκονται μια σειρά από παράγοντες που αντικειμενικά δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ίδια τη δημιουργία και πολλά εμπόδια προκειμένου αυτή να φτάσει στον φυσικό αποδέκτη, τον αναγνώστη εν προκειμένω. (…)

Στον καπιταλισμό το Βιβλίο, η Γνώση, ο Πολιτισμός, οι Τέχνες, η Επιστήμη είναι εμπορεύματα, όπως βέβαια και η Παιδεία, η Υγεία, η Ενέργεια, το νερό και το σύνολο των υλικών και πνευματικών αγαθών που είναι απαραίτητα για την επιβίωση και την ανάπτυξη του ανθρώπου, γιατί εμπόρευμα είναι πρώτα και κύρια η ίδια η εργατική δύναμη που δημιουργεί όλον τον πλούτο που υπάρχει στην κοινωνία. Αυτή είναι η πραγματικότητα, εκεί κρύβεται καλά η αιτία που εξηγεί γιατί η “μέγγενη” του κέρδους και της υποταγής στους νόμους της αγοράς συμπιέζει όλες τις πτυχές της ζωής των εργαζόμενων, ενώ ταυτόχρονα στήνει μηχανισμούς ενσωμάτωσης και χειραγώγησης προκειμένου να διαιωνίζεται το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Υπάρχει διέξοδος. Στον αντίποδα των “συμπληγάδων” που θέτει ο καπιταλισμός βρίσκεται η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οργανώνεται η παραγωγή, η οικονομία και όλες οι κοινωνικές σχέσεις. Η οριστική διέξοδος βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής που διασφαλίζει τη δυνατότητα να σχεδιάζεται κεντρικά για όλη την κοινωνία με επιστημονικό τρόπο η παραγωγή όλων των υλικών και πνευματικών αγαθών κάτω από τον έλεγχο αυτών που παράγουν τον πλούτο, της ίδιας της κοινωνίας. Σε τέτοιες συνθήκες το Βιβλίο, η Γνώση, ο Πολιτισμός και οι Τέχνες δεν είναι εμπόρευμα, η Επιστήμη σταματά να υπηρετεί τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου και υποτάσσεται στην προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.

Ο συγγραφέας, ο δημιουργός δεν αξιολογείται από τον επενδυτή επιχειρηματία που αξιολογεί με βάση την κερδοφορία της όποιας επιλογής. Πολύ περισσότερο η τύχη όποιας δημιουργίας δεν θα εξαρτάται από την τρέχουσα εμπορικότητα του έργου και την προσαρμοστικότητα του όποιου εγχειρήματος στις ιδεολογικές προτεραιότητες της κυρίαρχης τάξης.

Κριτής και αξιολογητής θα είναι οι ανάγκες της κοινωνίας, η άνοδος του γενικού μορφωτικού επιπέδου, η γνωριμία με τον παγκόσμιο πολιτισμό, με ό,τι πιο προοδευτικό έχει δημιουργήσει και δημιουργεί ο ανθρώπινος πολιτισμός».

Ακολούθησε σειρά παρεμβάσεων.

Η Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, επισκέπτρια καθηγήτρια στο ΕΜΠ και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στα Πανεπιστημιακά Συγγράμματα που είναι συνδεδεμένα με «τις εξελίξεις στην αρχιτεκτονική του σημερινού Πανεπιστημίου συνολικά, τις στοχεύσεις του, τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών». Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το πανεπιστημιακό σύγγραμμα θα ανθίσει όταν απελευθερωθεί από το κυνήγι του εμπορικού κέρδους και θα προσφέρεται στα πλαίσια ενός Πανεπιστημίου στην υπηρεσία της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος, στάθηκε στη Λογοτεχνία και ιδιαίτερα στο κομμάτι της που έχει «αρχή, μέση και τέλος» δηλαδή αποτελεί «μεγεθυντικό φακό των κοινωνικών σχέσεων, των κοινωνικών μεταβολών, ευαίσθητο αυτί ακουμπισμένο στο έδαφος των κοινωνικών σχέσεων που αφουγκράζεται τις εσωτερικές κινήσεις κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων και αναδείχνει την αναγκαιότητα μιας ανώτερης κοινωνικής οργάνωσης, αυτή είναι η Λογοτεχνία που εξανθρωπίζει τον άνθρωπο, ανοίγει ορίζοντες, κινητοποιεί το συναίσθημα, τη σκέψη και τη βούληση για δράση για την αλλαγή του κόσμου». Πρόσθεσε πως «αυτή τη Λογοτεχνία, επιχειρούν να συνθλίψουν οι συμπληγάδες της αγοράς».

Η συγγραφέας Εύη Κοντόρα παρουσίασε τη δυσχερή θέση των συγγραφέων μέσα στο εκδοτικό τοπίο με τους περισσότερους Οίκους να αποτελούν μεγάλες επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε «ήταν πιο σπάνιο στο παρελθόν να πληρώνουν οι ίδιοι οι λογοτέχνες για να εκδοθεί ένα έργο τους που απευθύνεται σε παιδιά, ενώ σήμερα, όλο και περισσότεροι πρέπει να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις αν εκδώσει έργο σου μία από τις μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου, είναι ότι αναγκάζεσαι να πουλήσεις κάτι για το οποίο μόχθησες, με τους χειρότερους για σένα όρους, σε μια αγορά όπου, σχεδόν πάντα, τα δικαιώματα για τον δημιουργό είναι ελάχιστα ή ανύπαρκτα, ενώ τα κέρδη για τον εκδότη, μικρά ή μεγάλα, είναι δεδομένα».

Η Ελλη Καλαμαρά, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών επισήμανε πως το βιβλίο στον καπιταλισμό «είναι ένα ακόμη εμπορικό προϊόν» και ως τέτοιο, «υπάγεται σε όλους τους νόμους της “αγοράς”: ανταγωνισμός, μονοπωλιακού τύπου συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου και αντίστοιχες πρακτικές». Από αυτή τη σκοπιά αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μικρά βιβλιοπωλεία και οι μικρομεσαίες εκδοτικές επιχειρήσεις.

Η Ιωάννα Παπαγεωργάκη, εργαζόμενη σε εκδοτικό οίκο αναφέρθηκε στην αγάπη για το Βιβλίο που έχει η πλειονότητα των εργαζομένων στον χώρο, αλλά και στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει με τα εξαντλητικά ωράρια, την εντατικοποίηση και την εξουθένωση. Έφερε ως παράδειγμα που αποδεικνύει τι σημαίνει η ανάπτυξη των μονοπωλιακών ομίλων για τα εργατικά δικαιώματα, τις «συγχωνεύσεις των δύο γιγάντων που κατέχουν, ανάμεσα στα άλλα, σημαντικό κομμάτι στις πωλήσεις βιβλίων, που ενώθηκαν για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, οδηγώντας στο κλείσιμο παραρτημάτων στο Άργος, στο Αγρίνιο, στην Καλλιθέα και το Χαλάνδρι, αφήνοντας από τη μία μέρα στην άλλη εργαζόμενους στην ανεργία».

Τέλος, η Δανάη Χέλμη, μεταφράστρια, στάθηκε ειδικότερα στον χώρο της μετάφρασης και επιμέλειας/διόρθωσης, όπου με τον τρόπο πληρωμής και τα χρονικά περιθώρια στα όποια οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι ταυτίζονται, δημιουργείται ασφυκτική κατάσταση.

Υπογράμμισε πως οι μεταφραστές και οι επιμελητές υπόκεινται και σε επιπλέον λειτουργικές δαπάνες όπως «εξοπλισμού, γρήγορου ίντερνετ και μεταφραστικού λογισμικού. Συνδρομές σε λεξικά, περιοδικά, βάσεις δεδομένων. Και: ασφαλιστικές εισφορές και τη βαρβάτη φορολογία ενός ελεύθερου επαγγελματία, καθώς αυτή είναι και η μόνη εργασιακή επιλογή για τους μεταφραστές και επιμελητές εκδόσεων».

Αναδημοσίευση από το portal 902.gr

Ημερομηνία

Απρ 24 2023
Ολοκληρώθηκε!

Ώρα

19:00

Τοποθεσία

Βιβλιοπωλείο Αθήνας
Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα

Διοργανωτής

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Μετάβαση στο περιεχόμενο