Facebook

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «30 χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων, η σύμπλευση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και οι θέσεις του ΚΚΕ»

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι της Σύγχρονης Εποχής στο Youtube:

 

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε εκ μέρους της «Σύγχρονης Εποχής» ο Γ. Σαραντόπουλος. Το θέμα ανέπτυξε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενώ παρέμβαση έκανε ο Αντώνης Δαβανέλος, συνδικαλιστής, συνταξιούχος της «Ολυμπιακής», υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι στα 30 χρόνια που η χώρα μας παραμένει στα δεσμά της πρώην ΕΟΚ, κατόπιν ΕΕ, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος υλικού που αποκαλύπτει τον ταξικό – αντιλαϊκό της χαρακτήρα και επιτρέπει στον λαό να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα. Επισήμανε ότι αυτές τις μέρες τα αστικά κόμματα προσπαθούν να εμφανιστούν ότι τάχα τα χωρίζει άβυσσος μεταξύ τους, ωστόσο η σύμπλευσή τους στα στρατηγικά ζητήματα υπεράσπισης του κεφαλαίου είναι πασιφανής στο Ευρωκοινοβούλιο αφού όλα τα στρατηγικής σημασίας νομοθετήματα ψηφίζονται στη μεγάλη πλειοψηφία τους από κοινού από όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες τους.

Στη συνέχεια έφερε παραδείγματα αυτής της σύμπλευσης, απ’ τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία όπου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού τα ψηφίσματα πολεμικής φρενίτιδας, αλλά και τα ψηφίσματα για τα Ελληνοτουρκικά, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του σχεδιασμού της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και της ελληνικής αστικής τάξης για να στρωθεί το τραπέζι της επιζήμιας για τους λαούς συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι αποφάσεις που δρομολόγησαν τις εξελίξεις στον κλάδο των μεταφορών που «γέννησαν» την τραγωδία των Τεμπών αλλά και κανονισμούς που καταληστεύουν τον λαό, «πράσινες» και ψηφιακές αντιλαϊκές κατευθύνσεις που οδήγησαν στην πανάκριβη Ενέργεια, επιταγές συρρίκνωσης της τιμής της εργατικής δύναμης στα «ελάχιστα» και απογείωσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τόσες άλλες αντιλαϊκές αποφάσεις που αφορούν τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τα επιτόκια δανεισμού που σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό των δανειοληπτών, τη συγκρότηση του πολυπλόκαμου ευρωενωσιακού νομοθετικού πλαισίου για το φακέλωμα, την παρακολούθηση των πάντων κ.ά.

«Ολα τα παραπάνω παραδείγματα και πολλά ακόμα που θα βρείτε στο σχετικό άρθρο στη νέα ΚΟΜΕΠ αποδεικνύουν στην πράξη ότι τα κόμματα του κεφαλαίου στα μεγάλα στρατηγικά ζητήματα δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν (…) Ο αγώνας των εργαζομένων, της νεολαίας έχει τη δύναμη να στοχοποιήσει και να συγκρουστεί με την επιζήμια ευρωενωσιακή στρατηγική, να καταλογίσει τις ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων, τις δεσμεύσεις όλων των αστικών κομμάτων στον ευρωμονόδρομο, να εναντιωθεί συνολικά στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης», κατέληξε.

Ο Α. Δαβανέλος αναφέρθηκε διεξοδικά στην περίπτωση των μεταφορών και στις τραγικές συνέπειες της ευρωενωσιακής στρατηγικής. Οπως τόνισε, «δεν γίνεται στο έδαφος του καπιταλισμού οι μεταφορές, η Ενέργεια, η Υγεία κ.λπ. να αποβάλουν τον εμπορευματοποιημένο τους χαρακτήρα και να μετατραπούν σε κοινωνικά αγαθά που εξυπηρετούν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες όντας στα χέρια του “συλλογικού κεφαλαιοκράτη”, δηλαδή του αστικού κράτους». Σημείωσε ότι το ΚΚΕ «δικαιώθηκε κατά κράτος στο ότι δεν έχει κανέναν λόγο και ρόλο συμμετοχής ένα Κομμουνιστικό Κόμμα σε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης, ότι δεν μπορεί να υπάρχει κυβερνητική φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού» και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «η συμπόρευση με το ΚΚΕ αποτελεί μονόδρομο για κάθε συνεπή αγωνιστή, για κάθε αριστερό, για κάθε πολιτικά έντιμο άνθρωπο».

Μετά το πέρας των παρεμβάσεων ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα στους ομιλητές.

Αναδημοσίευση από το portal 902.gr

Ημερομηνία

Απρ 10 2023
Ολοκληρώθηκε!

Ώρα

18:30

Τοποθεσία

Βιβλιοπωλείο Αθήνας
Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα

Διοργανωτής

Σύγχρονη Εποχή Αθήνας
Τηλέφωνο
210 3829835
Email
sepathens@gmail.com