Facebook

Παρουσιάστηκε στη Ν. Σμύρνη το βιβλίο της Σεμίνας Διγενή “Αποδελτίωση ΙΙ”

Δείτε βίντεο από την παρουσίαση του βιβλίου της Σ. Διγενή στη Νέα Σμύρνη

 

Ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Γαλαξίας», στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, αποδείχθηκε μικρός για να χωρέσει τον κόσμο που συνέρρευσε το βράδυ της Τρίτης στην παρουσίαση του βιβλίου «Αποδελτίωση ΙΙ» της Σεμίνας Διγενή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Για το βιβλίο μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αποσπάσματα διάβασαν οι ηθοποιοί Χριστίνα Αλεξανιάν και Τάσος Σωτηράκης, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιώτα Νέγκα και Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Στέλλα Βαλαβάνη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφια βουλευτής Νοτίου Τομέα με το ΚΚΕ, οι Χριστίνα Μπέλλα και Μαγδα Χαλτσοτάκη, μέλη της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ, οι Γιάννης Κιουλάνης και Άγγελος Βρεττός, δημοτικοί σύμβουλοι Νέας Σμύρνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Παναγιώτης Τσιάπης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης, ο Αλέξανδρος Ζαβός, αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης, ο Πασχάλης Τόνιος, μουσικός και πολλοί άλλοι.

Η Αλέκα Παπαρήγα εισαγωγικά είπε ότι αποπειράθηκε να δώσει έναν ορισμό στο έργο της Σεμίνας και τόνισε ότι «η προσφορά της Σεμίνας στη δημοσιογραφία, την παραγωγή ή την έμπνευση έργων για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πολυμορφική, κοινωνική, πολιτιστική με σαφές ιδεολογικό – πολιτικό στίγμα και όταν δεν αναφέρεται άμεσα στην κυρίαρχη πολιτική στα κόμματα. Προσωπικά ξεχωρίζω στα δικά της άρθρα έναν λόγο με απίστευτες βαθιές μαχαιριές εναντίον της αστικής υποκρισίας, της υποκουλτούρας, της σήψης που χαρακτηρίζει το σύστημα, δηλαδή το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα του καπιταλισμού. Οι μαχαιριές της αποκαλύπτουν το σαθρό αλλά σαφώς ταξικό περιεχόμενο πολυχρησιμοποιημένων συνθημάτων, περί “εκσυγχρονισμού” και “ανανέωσης”, περί “πολιτικού πολιτισμού”, περί “σύγχρονου” πολιτικού λόγου».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η μορφή των συνεντεύξεων που επέλεξε η Σεμίνα για τα βιβλία της, μας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πιο καλά ανθρώπους του πολιτισμού, κοινωνικούς παράγοντες, αγωνιστές και αγωνίστριες στον τομέα τους, γενικότερα. «Δεν θα σταθώ στις ενδιαφέρουσες απαντήσεις τους. Περιορίζομαι να μιλήσω για δυο ζητήματα που χαρακτηρίζουν τις “Αποδελτιώσεις”:

Πρώτον η Σεμίνα δίνει άφθονο χώρο στον συνομιλητή της να μιλήσει, να ξεδιπλώσει, να ανοίξει τις σκέψεις του. Σύντομες ερωτήσεις, απλές που βγάζουν αρκετά ζητήματα, πτυχές τους στην επιφάνεια.

Δεύτερο ίσως και το πιο σημαντικό είναι ότι διαβάζοντας τα άρθρα ή και το ίδιο το βιβλίο καταλαβαίνεις, αυτό τουλάχιστον είναι η δική μου πεποίθηση, ότι η Σεμίνα έχει γνωρίσει το έργο του συνεντευξιαζόμενου, ξέρει με ποιον μιλάει, ανεξάρτητα της δικής της προσωπικής άποψης. Αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Ξεχωρίζω αυτή την πλευρά, καθώς αρκετοί ή μάλλον πολλοί, όχι βέβαια όλοι οι δημοσιογράφοι, ρωτάνε και κρίνουν χωρίς να έχουν καταβάλει προσωπικό κόπο προκειμένου να γνωρίσουν τις θέσεις των κομμάτων με τα οποία δεν συμφωνούν, ιδιαίτερα του ΚΚΕ», είπε και έφερε αναλυτικά παραδείγματα παραποίησης και μη κατανόησης των θέσεων του Κόμματος.

Η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε από την αρχή ότι η Σεμίνα είναι και υποψήφια με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας και με αφορμή αυτό στην ομιλία της απευθύνθηκε στην Σεμίνα σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι αλήθεια ότι το αστικό κοινοβούλιο προσφέρει σημαντική άμεση πείρα, αφού μέσα εκεί ψηφίζονται νόμοι που αποκτούν έτσι αντίστοιχη νομιμοποίηση, ακόμα και αν επιφέρουν τραγικές συνέπειες, άμεσες και έμμεσες στη ζωή του λαού, της νεολαίας, των γυναικών. (…) Και στην επόμενη Βουλή, όποια κι αν είναι η σύνθεση της κυβέρνησης θα δούμε να επαναλαμβάνεται αυτό που ζήσαμε π.χ. από το 2015 ως σήμερα, όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν βασικά νομοσχέδιά του και στη συνέχεια όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφιζε αντίστοιχα νομοσχέδια ή κρίσιμα άρθρα τους που κατέθετε η ΝΔ. (…) Η κοινή ψήφος ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων δεν αφορά δευτερεύουσας σημασίας νομοσχέδια που επιτρέπουν κάποιες συγκλίσεις, αλλά θεμελιακά νομοσχέδια που ταΐζουν τσάμπα χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ελληνικούς και ξένους, με προαπαιτούμενα την ένταση της εργατικής – λαϊκής εκμετάλλευσης. Είναι νόμοι, επίσης, που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μια τεράστια πολεμική βάση θανάτου. Δεν επεκτείνομαι, άλλωστε η Σεμίνα έχει μπροστά της περιοδείες και παρεμβάσεις. Θα πει ακόμα περισσότερα».

Αγωνίζομαι δίπλα στους ακέραιους και τους ασυμβίβαστους

Η Σεμίνα Διγενή από τη μεριά της είπε ότι τα δυο βιβλία «Αποδελτίωση» και «Αποδελτίωση ΙΙ» περιέχουν κάποιες συλλεκτικές συνεντεύξεις, που δεν υπάρχουν πια, έχουν σβηστεί από κάποια κανάλια που είχαν παιχτεί, όπως π.χ. η πρώτη ζωντανή συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα, το παρασκήνιο της εκπομπής με τον Δημήτρη Χορν, οι σπάνιες εξομολογήσεις του Μίκη Θεοδωράκη και της Αλέκας Παπαρήγα, η πρώτη μη ξεκαρδιστική συνέντευξη του Χάρρυ Κλυνν, τα παράπονα της Άννας Καλουτά και του Στέλιου Καζαντίδη ή άγνωστες ιστορίες του Γιώργου Μαρίνου, της Ειρήνης Παπά, της Έλλης Λαμπέτη και άλλων. Επίσης αυτά τα δυο βιβλία περιέχουν συνεντεύξεις με σύγχρονα πρόσωπα, όπως η Αλέιδα Γκεβάρα, η κόρη του Τσε, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Χαραλαμπόπουλος, ο Στάνκογλου, ο Μετζικώφ, η Ράντου, πολλοί…

Και η Σεμίνα τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει πάρα πολύ να ψάχνω στο παρελθόν και να ανακαλύπτω πράγματα και να βρίσκω διαμάντια από ανθρώπους που πέρασαν και άφησαν ένα στίγμα στην πολιτική, την καλλιτεχνική, την επιστημονική ζωή αυτού του τόπου και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να καταγράφουμε τον παλμό της εποχής μέσα από τους ανθρώπους της». Κοιτώντας με νόημα την Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε ότι υπήρξαν και κάποιοι δύσκολοι συνομιλητές στην προσέγγιση, αλλά... «αυτοί οι δύσκολοι συνομιλητές είναι αυτοί που τελικά έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον», ενώ ευχήθηκε οι «Αποδελτιώσεις» να είναι «χρήσιμες και στις επόμενες γενιές και να ανακαλύψουν εκεί πράγματα που δεν τα φαντάζονται ότι κάποτε υπήρξαν. Και θα πάρουν για κάποια πρόσωπα όχι μόνο εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, αλλά και λόγια ουσίας και να νιώσουν αυτό το άγγιγμα ψυχής». «Εγώ θα συνεχίσω να κάνω συνεντεύξεις όσο μπορώ κι όσο αντέχω», υποσχέθηκε.

Για την υποψηφιότητά της με το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές είπε ότι «κατεβαίνω στον μεγαλύτερο τομέα της Αθήνας, με τη σιγουριά ότι αγωνίζομαι δίπλα στους έντιμους, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τους ακέραιους και τους ασυμβίβαστους». Για όσους το σκέφτονται αν θα ψηφίσουν και για όσους λένε ότι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική, τους κάλεσε να σκεφτούν αυτά που έλεγαν οι αρχαίοι ότι «όποιος δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική είναι ιδιώτης, στην ουσία σημαίνει βλαξ, και τελικά, αν δεν ασχοληθεί με την πολιτική, δεν τον ενδιαφέρουν τα κοινά, θα αναγκαστεί να γίνει έρμαιο αυτής της πολιτικής που του επιβάλλουν».

Οι ηθοποιοί Τάσος Σωτηράκης και Χριστίνα Αλεξανιάν, αφού εξέφρασαν τη χαρά τους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, διάβασαν ο πρώτος ένα αποσπάσματα από συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη από την πρώτη «Αποδελτίωση» και η κυρία Αλεξανιάν ένα απόσπασμα του άρθρου της Σεμίνας για την Μάγδα Φύσσα που περιλαμβάνεται στην «Αποδελτίωση ΙΙ». Η ίδια η Σεμίνα διάβασε αποσπάσματα από τη συνέντευξή της με την Αλέκα Παπαρήγα από την πρώτη «Αποδελτίωση» και αποκάλυψε ότι στα σκαριά έχει και… τρίτη «Αποδελτίωση»!

Στη συνέχεια η Σεμίνα Διγενή υπέγραψε βιβλία της, ενώ ο χώρος ετοιμάστηκε για να δοθεί ο λόγος στη μουσική. Η Γιώτα Νέγκα, η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Κώστα Τριανταφυλλίδης, που είναι επίσης υποψήφιος με το ΚΚΕ στον Νομό Κοζάνης, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την Σεμίνα, της ευχήθηκαν καλή επιτυχία με πολλές ψήφους στις εκλογές και χάρισαν ένα όμορφο μουσικό πρόγραμμα με δικές τους επιτυχίες, αλλά και άλλα υπέροχα τραγούδια.

(Αναπαραγωγή από το portal 902.gr)

Ημερομηνία

Φεβ 21 2023
Ολοκληρώθηκε!

Ώρα

18:30