Κατάλογος - Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Nοέβρη

Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Nοέβρη

5,00 με ΦΠΑ 4,00 με ΦΠΑ

Κωδικός προϊόντος: 0001100026 Συγγραφέας:
Product price:
Additional options total:
Order total:
  • Περιγραφή
  • Στοιχεία έκδοσης
Στην ποιητική συλλογή, ο Δ. Ρεντής-Ραβανής δίνει με τον ποιητικό λυρισμό, αλλά και την ταπεινότητα του ύφους που απαιτούν οι μεγαλειώδεις θυσίες ενός λαού το χρονικό της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
«… και ξαφνικά
πιάσαν οι ζέστες το Νοέμβρη
καλοκαιριά
στην καρδιά του χειμώνα.
Ήταν οι ανάσες των παιδιών,
κοντά-κοντά,
σαν να ’ταν μια αναπνοή
κι οι ανάσες στα παράθυρα
κοντά-κοντά,
σαν να ’τανε ένα μπαλκόνι η Αθήνα
(…)
Κοντά-κοντά
σαν να ’ταν πυρκαγιά,
κι ήταν οι σφαίρες
κι ήταν το αίμα.»
Δ. ΡΕΝΤΗΣ-ΡΑΒΑΝΗΣ «Ένας ζεστός Νοέμβρης», από την ομώνυμη ποιητική συλλογή.
Στη συλλεκτική αυτήν έκδοση της ποιητικής συλλογής του Δ. Ρεντή-Ραβανή, που εκδίδει η Σύγχρονη Εποχή, την επιμέλεια των σκίτσων ανέλαβε ο Γιώργης Βαρλάμος.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής γεννήθηκε στις 24 Δεκέμβρη 1925 και πέθανε στις 21 Μάρτη 1996.
Κομμουνιστής λογοτέχνης, δημοσιογράφος, αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης. Ένας ξεχωριστός άνθρωπος, που χάρισε απλόχερα το ταλέντο του στο λαό του, στην υπόθεση του αγώνα για μια καλύτερη, ανθρώπινη ζωή, για το σοσιαλισμό.
Τα χρόνια της δημιουργίας του τα μοίρασε ανάμεσα στην Αθήνα και στο Βουκουρέστι, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας από το 1949 ως το 1968, οπότε επαναπατρίστηκε. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου, από το στίχο και την ποίηση, ως το θέατρο και το σενάριο. Έγραψε αστυνομικά, παιδικά, έγραψε στίχους που έχουν τραγουδήσει εκατομμύρια Έλληνες, χωρίς να ξέρουν ότι αυτός είναι ο δημιουργός τους. Δικοί του είναι οι στίχοι στα τραγούδια Παιδιά, σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους, Σαν ατσάλινος γίγας, Ο Μπελογιάννης ζει κ.ά. Έγραψε σενάρια, έγινε κινηματογραφικός καλλιτεχνικός διευθυντής, γύρισε δική του ταινία με τίτλο Οι δρόμοι έχουν αναμνήσεις, που είχε μεγάλη επιτυχία και απέσπασε πολλά διεθνή βραβεία. Στην περίοδο της χούντας δούλεψε στη διαφήμιση και έγραφε με ψευδώνυμο. Παρά την τεράστια ποικιλία του γραπτού έργου του, παρά τις χρονικές αποστάσεις μεταξύ των έργων του, όλα έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Φέρουν τη σφραγίδα της φιλοσοφίας του δημιουργού τους, έχουν στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λευτεριά και την πρόοδο. Όλα διέπονται από την ίδια ουμανιστική ευαισθησία και την ίδια συγκινησιακή ένταση. Ο Ραβάνης είναι μαχητής μιας ιδέας. Η τέχνη του φοράει άρματα. Είναι στρατευμένη στην υπόθεση του λαού του. Έχει νεύρο, αποπνέει δυναμισμό, βάθος, κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή κυκλοφορούν, επίσης, τα έργα του:
Ο δρομάκος με την πιπεριά (μυθιστόρημα).
Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέμβρη (16 ποιήματα για το Πολυτεχνείο, με σχέδια του Γιώργη Bαρλάμου).
Παιδιά της Αθήνας (μυθιστόρημα από την Αντίσταση για παιδιά).
Δέκα ατέλειωτες ώρες (κατοχική περιπέτεια).
H σφηγκοφωλιά (μυθιστόρημα).
Ένα κομμάτι ουρανός (μυθιστόρημα).

Βάρος 0,185 kg
ISBN

960-224-757-6

Σχήμα

21×29

Σελίδες

40

Έκδοση

Εικονογράφηση

Γ. ΒΑΡΛΑΜΟΣ

Εκδότης

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Έτος έκδοσης

1983