Κατάλογος - Ο εφιάλτης των Βερσαλλιών

Ο εφιάλτης των Βερσαλλιών

4,00 με ΦΠΑ 3,60 με ΦΠΑ

Κωδικός προϊόντος: 00052399 Συγγραφέας:
Product price:
Additional options total:
Order total:
  • Περιγραφή
  • Στοιχεία έκδοσης

Σε αυτό το αλληγορικό διήγημα ο Λισαγκαρέ μεταφέρει τον αναγνώστη στην αίθουσα του παλατιού των Βερσαλλιών, όπου συνεδριάζει η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας με σκοπό τη συγκρότηση Συντάγματος μετά από την κατάπνιξη της Παρισινής Κομμούνας το Μάη του 1871.

Μέσα από μυθοπλαστικά στοιχεία, ο συγγραφέας παρουσιάζει τους αστούς βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης να ξιφουλκούν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην αιματοβαμμένη τάξη που βασιλεύει μετά από τη σφαγή του παρισινού προλεταριάτου, για να εξασφαλιστεί η διαιώνιση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Τη συνεδρίαση διακόπτει η εμφάνιση των εξαϋλωμένων μορφών των εκτελεσμένων Κομμουνάρων, που κατακλύζουν την αίθουσα και απαιτούν τη δικαίωση του αγώνα τους: «Λαέ, να θυμάσαι τους εκτελεσμένους του Μάη!» είναι το ανάθεμα που προκαλεί τρόμο στη σαστισμένη Εθνοσυνέλευση.

Ο Προσπέρ-Ολιβιέ Λισαγκαρέ συστήνει στους αναγνώστες τις μορφές των επαναστατών που πρωταγωνίστησαν στην Κομμούνα, αναδεικνύει τον ηρωισμό των προλετάριων αντρών, γυναικών και παιδιών που πολέμησαν στα οδοφράγματα του Παρισιού, λοιδορεί την αστική κυβέρνηση «Εθνικής Άμυνας» και αποτυπώνει τη φρίκη των δεκάδων χιλιάδων εκτελέσεων κατά την καταστολή της Κομμούνας.

Ένα διήγημα που, μέσω της περιγραφής της θυσίας των Κομμουνάρων, φωτίζει την πρώτη έφοδο της εργατικής τάξης στον ουρανό!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Προσπέρ-Ολιβιέ Λισαγκαρέ (Prosper-Olivier Lissagaray, 1838-1901) ήταν Γάλλος δημοσιογράφος, που πήρε ενεργό μέρος στα γεγονότα της Κομμούνας, πολεμώντας στα οδοφράγματα και διευθύνοντας τις επαναστατικές εφημερίδες Δράση (L’ Action) και Βήμα του Λαού (Le Tribun du peuple). Μετά από την ήττα της Κομμούνας διέφυγε αρχικά στις Βρυξέλλες, όπου έγραψε το έργο Οκτώ μέρες του Μάη πίσω από τα οδοφράγματα (Huit journées de mai derrière les barricades), καθώς και το παρόν διήγημα με τίτλο Ο εφιάλτης των Βερσαλλιών (La vision de Versailles). Έπειτα ταξίδεψε στο Λονδίνο, όπου γνωρίστηκε με τον Καρλ Μαρξ και φιλοξενήθηκε έως το 1880 στο σπίτι της οικογένειας Μαρξ. Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο έγραψε την Ιστορία της Παρισινής Κομμούνας του 1871 (L’ histoire de la commune de 1871) την οποία ο Μαρξ επαίνεσε ως έργο, ενώ την μετάφρασε στα αγγλικά η κόρη του, Ελεονόρα.

Κατεβάστε το δελτίο τύπου

Βάρος 0,15 kg
ISBN

978-960-451-377-2

Εκδότης

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Σχήμα

16×24

Έτος έκδοσης

2021

Μήνας έκδοσης

Απρίλιος

Έκδοση

Σελίδες

48