Κατάλογος - Η κατήχηση των χωρικών

Η κατήχηση των χωρικών

4,00 με ΦΠΑ 3,20 με ΦΠΑ

Κωδικός προϊόντος: 0001040219 Συγγραφέας:
Product price:
Additional options total:
Order total:
  • Περιγραφή
  • Στοιχεία έκδοσης
Το αντίτυπο της έκδοσης Η Κατήχηση των Χωρικών, που υπογράφεται από τον Πέτρο Χαλκό, ψευδώνυμο του Γιάνη Κορδάτου, τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1923 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τον Ελληνικό Κομμουνιστικό Όμιλο της πόλης.
Με το ίδιο ψευδώνυμο ο Κορδάτος έχει υπογράψει πολλά ακόμα κείμενα (κύρια άρθρα, χρονογραφήματα κ.ά.) στο Ριζοσπάστη από την πρώτη περίοδο της συνεργασίας του με την εφημερίδα, το 1919. Αλλά και στη συνέχεια, ως εκπρόσωπος του ΣΕΚΕ στην εφημερίδα και αργότερα ως διευθυντής της, μέχρι το τέλος του 1924.
Η Κατήχηση ξεχωρίζει από τα άλλα έργα του Κορδάτου για την προπαγανδιστική της δύναμη, για την προσπάθεια με μορφή διαλόγων να προπαγανδίσει τις θέσεις για την απελευθέρωση των φτωχών βιοπαλαιστών αγροτών από τα δεσμά της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης.
Στη Β' έκδοση, που πραγματοποιήθηκε το 1924 στην Αθήνα, ο ίδιος ο Κορδάτος, υπογράφοντας ως Χαλκός, αναφέρει τα εξής στο σημείωμα που συνοδεύει την μπροσούρα: «Την μπροσούρα αυτή την ξανατυπώνουμε σε δεύτερη έκδοση. Μέσα σε εξ μήνες έγιναν ανάρπαστα εξ χιλιάδες αντίτυπα. Μας τη ζητούν και απ' τα πιο απόκεντρα χωριά της Ελλάδας. Είνε αλήθεια πως το Πλαστηρικό καθεστώς θέλησε πέρυσι να την κατάσχη, αν και δεν είχε τίποτα το επιλήψιμο. Η μπροσούρα αυτή εκλαϊκεύει τα πιο σπουδαία προβλήματα του Κομμουνισμού. Ισως γι' αυτό διαβάστηκε και διαδόθηκε τόσο πολύ στα χωριά ανάμεσα στους χωριάτες που ζούνε ακόμα σε οικονομική και πνευματική σκλαβιά. Στη νέα αυτή έκδοση κάναμε πολλές τροποποιήσεις και πολλές βελτιώσεις ώστε να διαβάζεται ευκολώτερα και να προπαγανδίζονται όλα τα συνθήματα του Κόμματός μας.»

Βάρος 0,07 kg
Εκδότης

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ISBN

978-960-451-344-4

Σχήμα

13,5×20

Μήνας έκδοσης

Ιούλιος

Σελίδες

64

Έκδοση

Έτος έκδοσης

2020