Κατάλογος - H Xρυσώ

H Xρυσώ

12,00 με ΦΠΑ 9,60 με ΦΠΑ

Κωδικός προϊόντος: 0001110055 Συγγραφέας:
Product price:
Additional options total:
Order total:
  • Περιγραφή
  • Στοιχεία έκδοσης
«Φορούσε μόνο και πάντα πράσινα. Πράσινο το μοναδικό της φόρεμα, που σαν ήρθαν στολισμένοι οι παπάδες να μας την πάρουν από το σπίτι σε μια κάσα δρύινη γεμάτη ασφοδέλους και ανεμώνες, τ’ άφησε κρεμασμένο σ’ ένα καρφί του τοίχου, άψυχο σαν δέντρο που μαράθηκε άξαφνα. Πράσινη και μακριά ως το χώμα πελερίνα, που φορούσε κάθε χειμώνα δίχως να την χαλάσει ποτέ κι έδινε μια επίσημη, καθώς βασιλική, αυστηρότητα στην ψιλόλιγνη κορμοστασιά της. Πράσινο και το σάλι της σα μούσκλο, με τα πιο πράσινα πουλιά τριγύρω στη γιρλάντα του.
Έτσι, σαν άρχισα μικρό παιδί να ξεχωρίζω τα χρώματα και προτού γνωρίσω τα δέντρα και τη χλόη, είχαν τα μάτια μου πλημμυρίσει απ’ το γόνιμο, ειρηνικό και αιώνιο χρώμα της δημιουργίας. Σα θαλερή πολύκλωνη ελπίδα πηγαινοερχόταν το ανάστημά της μέσα στο φτωχό και περήφανο σπίτι μας. Κι αν δεν την έλεγε Χρυσώ ο κόσμος όλος, γιατί έτσι την είχανε βαφτίσει, θα ’πρεπε να την λέγανε άνοιξη, γλάστρα, κήπο ή κάτι τέτοιο.»
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
ΡΙΤΑ ΜΠΟΥΜΗ-ΠΑΠΑ (1906-1984). Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, εμπορικό, ναυτικό και βιομηχανικό κέντρο, από πατέρα Υδραίο ναυπηγό ιστιοφόρων στον ονομαστό ταρσανά της Σύρας του περασμένου αιώνα. Ο προπάππος της, Αλεξανδρής Π. Μπούμης, διακρίθηκε ως πυρπολητής στην Επανάσταση του 1821. Η μητέρα της ήταν γεννημένη και αναθρεμμένη στην Πάτμο, από ένα έντονα θρησκευόμενο περιβάλλον ηγούμενων και καλόγερων.
Η πρώτη επίσημη εμφάνισή της στα Γράμματα έγινε από τη Νέα Εστία το 1929 με το πρωτοσέλιδο ποίημά της Μικρέ μου αλήτη…, σχολιασμένο από τον Γρ. Ξενόπουλο, που την αποκαλούσε «Ελληνίδα Άντα Νέγκρι». Το 1940 με το σύζυγό της Νίκο Παπά εγκαθίστανται στην Αθήνα. Η γερμανοϊταλική εισβολή, τα δεινά που επακολούθησαν και ιδίως ο λιμός του 1941, βρίσκει τους δύο ποιητές απροετοίμαστους για μια τέτοια θεομηνία. Έζησαν κάτω από συνθήκες προσφυγιάς σ’ ένα υπόγειο δωμάτιο, στην οδό Κόνωνος 143.
Την Πρωτομαγιά του 1944 έζησε την εκτέλεση των 200 ομήρων του Χαϊδαρίου, που κράτησε τέσσερις ολόκληρες ώρες. Πουλώντας και τα υπόλοιπα τιμαλφή της για ψωμί και λάδι, όπως και τη γραφομηχανή της και μεταφράζοντας αδιάκοπα για λογαριασμό Αθηναίων εκδοτών, μπόρεσε να επιζήσει για να γιορτάσει με χαρά παράφορη την Απελευθέρωση στους δρόμους της Αθήνας και να ζήσει σε όλες τους τις λεπτομέρειες τα ιστορικά γεγονότα που επακολούθησαν και οδήγησαν στη λαϊκή εξέγερση του Δεκέμβρη του 1944. Το 1956 εκδίδει τη μηνιαία Εφημερίδα των Ποιητών, όπου από τις σελίδες τις ακούστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα ονόματα και οι φωνές των ποιητών Εμινέσκου, Μπρεχτ, Νερούντα, Ματσάδο, Γκιγέν, Βαπτσάροφ, Πάστερνακ, Γαβριέλας, Μιστράλ, Ατίλα Γιόζεφ, Κούτο, Γκοβόνι, Χιμένεθ κ.ά.
Μαρτυρία της ακάματης δραστηριότητάς της είναι η αδιάκοπη δημοσίευση άρθρων, επιφυλλίδων, συνεντεύξεων, διαλέξεων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι αλλεπάλληλες εκδόσεις ποιητικών συλλογών, μεταφράσεων σε τόμους αυτοτελείς έργων κλασικών και νεότερων ξένων ποιητών και συγγραφέων, οι προσκλήσεις σε διεθνή συνέδρια.
Έχοντας διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση, απότοκο της άοκνης συγγραφικής της δραστηριότητας, η Ρίτα Μπούμη-Παπά πέθανε στις 8 Σεπτέμβρη 1984 στην Αθήνα.

Βάρος 0,335 kg
ISBN

978-960-224-802-5

Σχήμα

14×21

Σελίδες

224

Έκδοση

Εκδότης

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Έτος έκδοσης

1997