Κατάλογος - Επιλογή ΙΙ

Επιλογή ΙΙ

7,00 με ΦΠΑ 5,60 με ΦΠΑ

Κωδικός προϊόντος: 0001110037 Συγγραφέας:
Product price:
Additional options total:
Order total:
  • Περιγραφή
  • Στοιχεία έκδοσης
Η Επιλογή ΙΙ από το έργο του Παπαδιαμάντη εμπεριέχει 15 κοινωνικά διηγήματα, στα οποία περιγράφονται οι ιστορίες, τα πάθη και οι καημοί των απλών ανθρώπων μέσα από το σκιαθίτικο ιδίωμα του λογοτέχνη.
Στην Επιλογή ΙΙ, περιλαμβάνονται τα διηγήματα: «Η χτυπημένη», «Η μαυρομαντηλού», «Ο αμερικάνος», «Η νοσταλγός», «Ο κολούμπας», «Χωρίς στεφάνι», «Το σπιτάκι στο λιβάδι», «Ο Γαγάτος και τ’ άλογο», «Κοκκώνα Θάλασσα», «Ο πανδρολόγος», «Το νησί της Ουρανίτσας», «Η στοιχειωμένη κάμαρα», «Η αποσώστρα», «Το καμίνι», «Φλώρα η λάβρα».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος (1851-1911, Σκιάθος). Υπήρξε ένας εκ των σημαντικότερων δημιουργών και θεμελιωτών του νέου ελληνικού διηγήματος. Γιος φτωχού κληρικού που, για να ζήσει την οικογένειά του, συμπλήρωνε τα έσοδά του κάνοντας μεροκάματα σε αγροτικές δουλειές, ο Παπαδιαμάντης ανατράφηκε σε αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον με στενούς δεσμούς με την Εκκλησία. Από νωρίς στρέφεται στη δημοσιογραφία ως βιοπορισμό και μεταβαίνει στην Αθήνα σε μια χρονική περίοδο έντονων μετασχηματισμών της αστικής κοινωνίας, οι οποίες επιδρούσαν ριζικά στην πνευματική ζωή τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Ο ίδιος στρέφεται στο διήγημα, αναφερόμενος σε περιστατικά που ζωγραφίζουν τους ανθρώπους του νησιού του, αναγνωρίζοντας σε αυτό μια γνήσια αθωότητα, η οποία έχει εξαλειφτεί από τη ζωή στην Αθήνα. Όλοι οι τύποι του Παπαδιαμάντη αποτυπώνουν τις αντιφάσεις μιας εποχής όπως την βιώνει ο ίδιος, όπου, από τη μια, συναντάμε απλοϊκούς, αγαθούς, ανθρώπους του λαού που τους κοιτάζει και στις πονηριές τους ακόμη με καλοσυνάτη ειρωνεία, ανθρώπους που «διαβιούν τυραννούμενοι και πενόμενοι» στο ειδυλλιακό περιβάλλον ενός νησιωτικού, σκιαθίτικου τοπίου και, από την άλλη πλευρά, μέθυσους, «τοκογλύφους, αιματοφάγους, πολιτικάντηδες, ρουσφετολόγους, λαοπλάνους, τυχοδιώκτες». Μέσα από τις σελίδες των διηγημάτων του απεικονίζονται σχεδόν ζωγραφικά τα πάθη και οι καημοί του κόσμου, «σα να ’χαν ποτέ τελειωμό».
Πέθανε στη Σκιάθο στις 3 Γενάρη 1911, καταβεβλημένος από βαριά ασθένεια.

Βάρος 0,235 kg
ISBN

978-960-224-106-6

Σχήμα

14×21

Σελίδες

168

Έκδοση

Εκδότης

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Έτος έκδοσης

1987

Έτος επανέκδοσης

2011

Μήνας επανέκδοσης

Ιανουάριος